fbpx

Let op! Wij verzenden iedere woensdag & vrijdag.
bestellingen vóór 11u gaan nog mee.
gratis verzending bij besteding vanaf 175,-

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Knuffelen in bed: dit zijn de verrassende voordelen

Knuffelen is een geweldige manier om te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag. Knuffelen in bed verbetert ook nog eens de kwaliteit van je slaap, omdat fysieke aanraking je rustiger maakt. Hierdoor slaap je makkelijker in én door. We onderzochten welke voordelen knuffelen in bed nog meer met zich meebrengt en delen onze tips met je in dit artikel.

Knuffelen is…

‘Knuffelen is het liefdevol of zorgzaam tegen zich aandrukken van één of meerdere personen.’ Aldus Wikipedia. Het kan gaan om actief knuffelen, masseren of strelen, maar ook in stilte tegen elkaar aan liggen. Welke vorm je ook toepast, knuffelen is een manier van genegenheid door fysieke nabijheid en contact.

Knuffelen in bed helpt om beter te slapen

Knuffelen (met een fijn persoon of een lichaamskussen) geeft gevoelens van veiligheid en verbondenheid die essentieel zijn voor een goede nachtrust. Bij mensen die regelmatig knuffelen worden hogere niveaus gemeten van het stofje oxytocine: het zogenaamde knuffelhormoon dat verantwoordelijk is voor een geluksgevoel, stressbestendigheid en ontspanning. Dit betekent dat knuffelen kan bijdragen aan een diepere ontspanning, waardoor je beter in slaap valt én de kwaliteit van je slaap verbetert.

Knuffelen in bed

Voordelen die verder gaan dan alleen slaapkwaliteit

Maar niet alleen je slaap heeft baat bij het fysieke contact. Knuffelen (in bed) heeft ook andere positieve effecten op onze fysieke en mentale gezondheid! Dat zit zo: de afgifte van oxytocine tijdens het knuffelen helpt stresshormonen zoals cortisol te verminderen, waardoor je je meer ontspannen, veilig en happy voelt. In feite is cortisol een sluipmoordenaar voor lichaam en geest, omdat ons zenuwstelsel onlosmakelijk verbonden is met het hele lichaam (waardoor mentale klachten zich op termijn altijd lichamelijk zullen uiten). Om cortisol in de kiem te smoren wil je natuurlijk de oorzaak wegnemen die jouw stress veroorzaakt. Tegelijkertijd is het dus slim (en best makkelijk!) om oxytocine voor je te laten werken. Door regelmatig te knuffelen blijf je beter bestand tegen stress gerelateerde zaken. Het knuffelhormoon heeft namelijk de kwaliteit om emoties als angst, depressie en stress de kop in te drukken.

Bovendien, serotonine – dat andere gelukshormoon – wordt ook in onze bloedbaan vrijgegeven tijdens een fijne knuffelpartij. Hiervoor verbetert je mentale toestand nog eens extra, omdat het een positieve invloed heeft op je stemming, zelfvertrouwen en (daar is ‘ie weer) slaap!

Knuffelen is het nieuwe slaapmiddel - en je hebt er niet eens een ander mens voor nodig

Nu denk je misschien: ja leuk, maar ik ben hartstikke single, ik slaap liever alleen, of ik moet er niet aan denken om de hele nacht tegen iemand aan te liggen. Geen stress! Wat je kunt doen is simpel: vraag een vriendin of familielid om een knuffel, of knuffel je (oppas)hond. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat, hoewel menselijke aanraking niet te evenaren is, objecten als een lichaamskussen hetzelfde effect hebben op je hormonen.

Hoewel je veel kunt doen om slaapproblemen te verhelpen, is knuffelen in bed als je het ons vraagt een van de leukste opties. Heb je door dat er niets dan voordelen kleven aan knuffelen? Het is een eerste levensbehoefte! Gek he, dat we het dan zo relatief weinig doen. Goede wake up call om jezelf (en je partner) wat extra TLC te geven! En o ja, lekkerder te slapen natuurlijk.

De waardering van www.goforthemoon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 82 reviews.

Verzending vanaf woensdag 27 dec

Vanwege de feestdagen wordt jouw bestelling woensdag 27 december verzonden. 

Dank voor je geduld en geniet van de kerst!