De wetenschap bewijst: knuffelen vermindert stress

GFTM lichaamskussen samen

Stress hebben we allemaal en steeds meer. Het lijkt zo normaal geworden, maar de fysieke en mentale effecten van stress kunnen we niet onderschatten. Een oplossing die gelukkig voor ons allemaal binnen handbereik ligt, is knuffelen. Want zelfs wanneer je niemand in de buurt hebt voor jouw dagelijkse portie knuffels, kan bijvoorbeeld een lichaamskussen hetzelfde effect geven!

Je hebt het druk op je werk, met je gezin, huishouden en sociale contacten, en tussen de bedrijven door zorgen (sociale) media en pushmeldingen op je telefoon ervoor dat je maar aan blíjft staan. We zijn gewend geraakt aan deze manier van leven, maar stiekem levert het ons veel stress op. En omdat het moeilijk is om ontspanning structureel in te bouwen, op een yogalesje en een paar uur slaap na, nemen de stresshormonen ons fysiek en mentaal langzaam maar zeker over. Met alle nare gevolgen van dien. Het goede nieuws is dat de oplossingen voor het oprapen liggen. We weten allemaal dat bewegen en mediteren helpt, maar ook dat voor beide geldt dat je je er toe moet zetten. De beste en makkelijkste oplossing tegen stress is daarom knuffelen!

Knuffelen tegen stress en angst
Knuffelen met iemand waar je om geeft, voelt altijd goed. En dat is te verklaren, want door een fijne knuffel maak je dopamine en oxytocine aan: hormonen die je een opgewekt, blij, ontspannen, geliefd of zelfs verliefd gevoel geven. Knuffelen kan een soort fijne ‘high’ geven. Doordat het bovendien je cortisol laat dalen (het gevreesde stresshormoon), kan het een serieuze remedie tegen angst en stress betekenen.

Het alternatief voor een menselijke knuffel
Goed nieuws als je single bent (zeker in Corona-tijden) of even niemand in de buurt hebt voor je dagelijkse portie knuffels: Uit wetenschappelijk onderzoek van prof. dr. Sander Koole blijkt namelijk dat “een interpersoonlijke aanraking zo’n krachtig mechanisme is, dat zelfs objecten die een omhelzing van een ander persoon simuleren hetzelfde effect bereiken.” Thank goodness voor de lichaamskussens van Go For The Moon dus, waar je te allen tijde tegenaan kan kruipen. Hallo ontspannen, blij gevoel (en lekkere nachtrust). Doei stress!

Gerelateerde berichten