Rugpijn na het slapen? Deze tips helpen!
’s Ochtends opstaan met lage rugpijn is geen beste start van je dag. Zeker als de klachten gedurende de dag aanhouden, word je behoorlijk belemmerd in jouw fysieke en zelfs mentale functioneren. Knap vervelend! Om te weten wat je eraan kunt doen, is het belangrijk dat je de oorzaak achterhaalt. We helpen je op weg!

Je bent niet de enige
De oorzaak van jouw rugpijn achterhalen
Door de oorzaak te achterhalen van jouw rugpijn, kun je de klachten verlichten of oplossen. Een verkeerde houding, te lang zitten, te veel tillen en zelfs mentale stress kan de oorzaak zijn van rugklachten. We zullen je nooit aanmoedigen om eigen dokter te spelen, maar je kunt jezelf wel een belangrijke vraag stellen: wanneer spelen mijn rugklachten op? Is het in tijden van stress? Zit ik veel en hoe is mijn houding dan? Begint de rugpijn ’s ochtends al bij het opstaan? Aan de hand van jouw antwoord weet je waar je veranderingen kunt aanbrengen. De volgende 3 tips zijn in iedere situatie een goed idee!
Tip 1. Ondersteun en ontlast je wervelkolom
Overdag wordt er druk uitgeoefend op je wervelkolom waar de tussenwervelschijven zich bevinden. Door die druk verdwijnt er vocht uit. Als dat te veel gebeurt (door te veel belasting) kunnen rugklachten ontstaan. Gelukkig is ons lichaam zo’n wonderlijk apparaat, dat het zich ’s nachts vanzelf herstelt. De tussenwervelschijven rehydrateren dan, waardoor je de volgende dag soepel en fris uit bed stapt. Zonder lage rugpijn. Let wel: dit herstel vindt pas plaats als je lichaam voldoende ontspant in een ergonomische slaaphouding. Daarvoor heb je de juiste ondersteuning nodig in de vorm van een goed matras (niet te zacht, niet te hard) en een goed lichaamskussen. Dit kussen zorgt er namelijk voor dat jouw wervelkolom zijn natuurlijke, rechte vorm aanneemt. Op die manier lig je ergonomisch en ontspannen, en slaap je bovendien vaster.
Tip 2. Kies de beste slaaphouding
Om met de deur in huis te vallen: van alle slaaphoudingen is de buikslaper het slechtste af. Je nek, rug, spieren en gewrichten worden namelijk behoorlijk belast in deze houding, wat kan leiden tot onder andere rugklachten. Het loont echt om op je zij of op je rug te slapen. Geen van deze twee houdingen is per se de beste. Het gaat erom dat je in die houding ergonomisch ligt. Als je op je rug slaapt, wil je de wervelkolom in zijn natuurlijk S-vorm houden. Een goed matras en niet te hoog hoofdkussen helpt daarbij. Voor de zijslaper is het van belang om zo recht mogelijk te liggen. Dit bereik je met een medium-zacht matras, een stevig hoofdkussen en een lichaamskussen. Die laatste zorgt ervoor dat je wervelkolom recht ligt, je rug ondersteund wordt en drukpunten worden verlicht. Doordat je schouders en knieën worden ondersteund, ontlast je jouw rug en is lage rugpijn (die veroorzaakt is door een verkeerde houding) verleden tijd.
Tip 3. Train je rug en ontspan
Hoe je ’s nachts slaapt heeft invloed op je functioneren overdag. Dat is een no brainer. Wat we soms vergeten, maar wat eigenlijk heel voor de hand liggend is, is dat het andersom ook geldt: wat je overdag doet, heeft een direct effect op je nachtrust. Als je lage rugpijn hebt, kan dat door je slaaphouding komen, maar ook door wat je overdag doet of laat. Zit je bijvoorbeeld veel en langdurig? Sjouw je je een ongeluk? Dan is het goed om je rugspieren te trainen. Houden de klachten langere tijd aan, dan is een bezoekje aan de huisarts of fysiotherapeut sowieso een goed idee, maar waar je zelf al mee kunt beginnen is bewegen overdag. Simpelweg zitten afwisselen met staan en wandelen is al een goed begin.
En last but not least: ontspan! Niet alleen fysieke, maar ook mentale (in)spanning kan rugklachten veroorzaken. Waar ontspan jij van? Is het muziek luisteren, dansen in de woonkamer, bewust ademhalen, 5 minuten mediteren of een wandeling maken? Al met kleine veranderingen kun je een groot verschil maken. Neem het besluit maar en investeer in je eigen welzijn.