Slaapproblemen? Dit wil je weten over (een alternatief voor) slaapmedicatie
Met een leven vol prikkels, verplichtingen en drukke agenda’s is het geen wonder dat onze slaapkwantiteit (en -kwaliteit!) steeds verder afneemt. Door uiteenlopende slaapproblemen grijpen steeds meer mensen naar slaapmedicatie om toch die broodnodige uurtjes te pakken. Een meer natuurlijke vorm van slaapmedicatie – die steeds meer aan terrein wint – is slaapmeditatie. Hoewel een slaappil in sommige situaties nuttig lijkt, is het goed om de verschillen te kennen tussen deze twee oplossers voor je slaapproblemen. Zo maak je voor jezelf de beste keuze, die jou op weg helpt naar écht goede en herstellende nachtrust.
Voordelen van slaapmedicatie bij slaapproblemen
Ongeveer 750.000 Nederlanders nemen iedere avond slaapmedicatie in. Zo’n 300.000 daarvan vallen onder ‘chronische gebruikers’ (bron).
Best logisch, want (langdurig) slecht slapen maakt je heel moe. Hierdoor raak je geïrriteerd, functioneer je minder goed, zorg je minder goed voor jezelf. Na veel slapeloze nachten kun je je enorm machteloos voelen. Slaapmedicatie is dan effectief: het helpt je sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven.
Ook helpt zo’n pil bij het verminderen van slaapangst (de angst dat je uit jezelf niet in slaap valt) en indirect bij het herstellen van je energie en stemming overdag. De slaappil heeft gewerkt als je goed hebt geslapen en als je weer vertrouwt op je eigen vermogen om in slaap te vallen. Totdat je stopt met het gebruik. Je slaapprobleem is namelijk niet opgelost, waardoor de kans groot is dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt en je slaapprobleem verergert.

Nadelen van slaapmedicatie
Slaappillen lijken een prima oplossing als je niet kunt slapen. Toch kleven er serieuze nadelen aan het nemen van slaapmedicatie. Zo kun je overdag last krijgen van mogelijke bijwerkingen als hoofdpijn, vergeetachtigheid en slaperigheid. Maar vooral het verslavende effect is een gevaar, plus het feit dat een slaappil geen oplossing is voor slaapproblemen.
Sporadisch gebruik van slaapmedicatie – of liefst niet langer dan vijf dagen – hoeft nog geen probleem op te leveren. Maar wanneer je slaappillen langer gebruikt, treedt bijna altijd verslaving (ofwel afhankelijkheid) op. Je lichaam went namelijk snel aan het middel, waardoor je steeds meer nodig hebt. Je slaapprobleem wordt groter en de bijwerkingen kunnen hun tol gaan eisen.
Van slaapmedicatie naar slaapmeditatie: een natuurlijke oplossing voor slaapproblemen
Steeds meer mensen verbeteren hun slaapkwaliteit door middel van meditatie. Een positieve ontwikkeling, want het beoefenen van slaapmeditaties – ook wel yoga nidra genoemd – is in feite een natuurlijke vorm van slaapmedicatie, die je mentale en fysieke gezondheid alleen maar verbetert. Een geleide meditatie opzetten voor het naar bed gaan, heeft veel voordelen. Zo zorgt mediteren voor ontspanning, vermindert het stress en verbetert het je nachtrust. We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat je daarmee overdag gefocust, productief en goed gemutst door het leven danst. En dat zelfs je immuunsysteem een boost krijgt. Als je nog maar net begint met mediteren, kan het even wennen zijn, maar onthoud: oefening baart kunst. Voor je het weet ben jij ook een schone slaapster!
Zelf gebruik ik de slaapmeditaties van Insight Timer om sneller in slaap te vallen. Er staan ook een hoop (gratis) slaapmeditaties op YouTube en Spotify! Laat je me weten welke je zelf het fijnst vindt?
LET OP: trek op tijd aan de bel als je slaapproblemen aanhouden en besef dat slaappillen geen duurzame oplossing zijn (en dat ze de problemen zelfs kunnen verergeren). Aan chronische slaapproblemen ligt meestal een (psychische) oorzaak ten grondslag. Wacht daarom niet te lang met het inschakelen van hulp van bijvoorbeeld een psycholoog. Als je toch slaapmedicatie overweegt, laat ze dan altijd voorschrijven door jouw huisarts.