Het effect van telefoongebruik op je slaap
Nog even je telefoon checken voor het slapengaan, kan een funest effect hebben op je slaap. Wie een slechte nacht achter de rug heeft, wordt niet uitgerust wakker en dat heeft weer direct effect op je productiviteit, eetgedrag, humeur en concentratie. Dat is heel vervelend, maar wist je dat structureel slecht slapen daadwerkelijk je gezondheid kan schaden? Onderzoek wijst uit dat ons telefoongebruik daar een groot aandeel in heeft.
Waarom is goede nachtrust zo belangrijk?
Goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid, want tijdens de slaap krijgt je lichaam de kans om te rusten en te herstellen. Mensen die structureel slecht slapen kunnen op termijn serieuze klachten krijgen als:
- een verzwakt immuunsysteem
- concentratie- en geheugenstoornissen
- langzamere wondheling
- neurologische aandoeningen als Alzheimer.
Dat is niet mals. Genoeg reden om prioriteit aan goede nachtrust te geven dus, waarbij het aanpassen van je telefoongebruik bovenaan de lijst mag komen te staan.
Spoedlesje melatonine
Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt in de pijnappelklier (een hormoonklier in de hersenen). De productie ervan wordt onder andere beïnvloed door licht en donker. Melatonine zorgt ervoor dat onze ingebouwde biologische klok synchroon loopt met het dag-nachtritme. Daardoor ben je overdag wakker, val je ’s avonds rustig in slaap en slaap je ’s nachts goed door. Bij volwassenen begint, onder gunstige omstandigheden, de productie van melatonine te stijgen vanaf 20:00 uur. Het maximum wordt bereikt rond 03:00 uur ‘s nachts. In de ochtend is het melatonineniveau zo goed als 0, wat perfect is voor een uitgerust gevoel.
Blauw licht en melatonine-verstoring
Zo wonderlijk als het menselijk lichaam functioneert, zo goed zijn wij mensen in het verstoren ervan. Het aantal uur dat we naar een scherm staren, loopt steeds verder op en dat is een probleem. Schermen van tv’s, computers en smartphones bevatten namelijk helder en blauw licht, wat onze biologische klok in de war schopt. Het kunstmatige licht remt de aanmaak van melatonine, waardoor we niet goed in- en doorslapen. Met de nodige, en op termijn heel serieuze, gevolgen van dien.
Slaapproblemen door straling
Hoewel er nog meer onderzoek naar gedaan moet worden, druppelen de eerste resultaten binnen over het verband tussen slaapproblemen en straling. Van wifi tot 4- en 5G-straling. Deskundigen raden daarom aan om ’s avonds je telefoon op vliegtuigmodus te zetten en zeker niet op je nachtkastje te laten liggen. De (mogelijk schadelijke) straling zou worden geabsorbeerd door je lichaam en hoofd, wat een goede nachtrust verstoort. Ze raden zelfs aan de gehele wifi in je huis ‘s nachts uit te schakelen.
Zes tips om beter te slapen
tips om beter te slapen zonder je telefoon uit je leven te bannen. Want die heb je simpelweg nodig in deze moderne samenleving. Belangrijk is dat we er slim mee omgaan, zodat de schadelijke effecten op onze gezondheid beperkt blijven. Dit is wat je kunt doen:
- Leg je telefoon weg minstens een uur voordat je naar bed gaat. De prikkels van meldingen en (nieuws)berichten houden je wakker, net als het heldere/blauwe licht.
- Pas de helderheid van je scherm ’s avonds aan door hem zo geel en donker mogelijk te zetten. Op de meeste toestellen is die functie ingebouwd. De lampen dimmen in huis helpt ook.
- Zet je telefoon op vliegtuigmodus als je gaat slapen zodat de wifi en 4-/5G-straling je slaap niet kan verstoren.
- Ban de telefoon uit je slaapkamer. Het zal even wennen zijn, maar het effect mag er wezen. Al na een week merk je het verschil in slaapkwaliteit.
- Schakel alle wifi in je huis uit als je naar bed gaat. Trek de stekker eruit of schakel een timer in waardoor het iedere avond en ochtend automatisch gaat.
- Zorg overdag voor voldoende daglicht en schaf voor de wintermaanden een wake up light aan – die tegelijkertijd als wekker fungeert. Zo stimuleer je de aanmaak van melatonine en ondersteun je je biologische klok.
Andere maatregelen die je kunt treffen voor een goede nachtrust zijn: het aannemen van de juiste slaaphouding en overdag deze specifieke dingen doen en laten.
Meer slaapadvies vind je hier.