Welke maat lichaamskussen moet ik kiezen?

GFTM lichaamskussens

Het lichaamskussen van Go For The Moon is er in twee maten, namelijk maat M (160×40 cm) en maat L (160×50 cm). Regelmatig krijg ik de vraag wat het verschil is en welke men moet kiezen. Voorop gesteld kan ik zeggen: beide kussens liggen hartstikke comfortabel en bieden ondersteuning voor een ergonomisch goede zijslaaphouding. Ik zal in dit artikel een zo goed mogelijke beschrijving geven, maar wil daarbij benadrukken dat de voorkeur voor M of L heel persoonlijk is.

De voordelen van het lichaamskussen, ongeacht de maat:

 • Ontspanning is key. Door met het kussen te liggen, ontspant de wervelkolom waardoor je lekkerder ligt en dus beter zult slapen. Een goede nachtrust is essentieel om fit wakker te worden en overdag goed te functioneren.
 • Het kussen geeft ondersteuning aan nek, schouders, heupen, bekken en onderrug. Als je vaker klachten hebt, kan het kussen een uitkomst bieden!
 • Wanneer je op je zij slaapt met het kussen ligt de bovenste knie op het kussen. Je lichaam ligt daardoor recht en stabiel waardoor je gewrichten worden ontlast.
 • Door het geborgen gevoel en knuffeleffect lig je lekkerder en val je rustig in slaap.
 • Voor zwangeren fungeert het kussen als een zwangerschapskussen. Eventuele pijn bij het liggen wordt verminderd, je ademhaling kan beter ontspannen en je hebt (zeker op je linkerzij!) minder last van maagzuur. Door de stabiele slaaphouding heb je minder last van je rug, heupen en bekken. Natuurlijk geeft het super fijne ondersteuning aan je groeiende buik.
 • Goede nachtrust is essentieel, maar het oog wil ook wat! De lichaamskussens geven met de stijlvolle kussenhoezen een instant hotel chique aankleding aan je slaapkamer.

Welke maat lichaamskussen is geschikt voor jou?

Maat M (160×40 cm)

 • Voor mensen met smallere schouders (de meeste vrouwen) is maat M heel fijn, omdat je je bovenste arm er omheen kunt slaan. Dat geeft het ultieme knuffeleffect. Je kunt je er echt omheen ‘krullen’.
 • Maat M neemt de minste ruimte in beslag in bed. Fijn als je met een partner slaapt!
 • Maat M is breed genoeg om je knie óp het kussen te laten rusten, maar smal genoeg om ervoor te kiezen je been er overheen te leggen. Het is persoonlijk welke houding jouw voorkeur heeft natuurlijk.

Maat L (160×50 cm)

 • Bij maat L ligt je bovenste arm óp het kussen. Bij de meeste vrouwen althans, omdat zij over het algemeen smallere schouders hebben.
 • Voor mensen met een breder postuur is maat L heel fijn. Mannen neigen er het vaakst naar, omdat zij makkelijker hun schouder en arm om het kussen heen slaan. 
 • Maat L staat het allermooist als headboard op je bed. De ultieme hotel chique sfeer!
 • Maat L is eigenlijk een mega knuffel voor volwassenen die het ook heel goed doet als rugsteun (ook op de bank). Heerlijk om tegenaan te leunen met een goede serie of goed boek.

En de lengte dan?

Beide kussens zijn 160 cm lang. Ik krijg wel eens de vraag wanneer ik 180 cm ga aanbieden, voor mensen met een dito breed bed. Mijn antwoord is heel eerlijk: het kussen zou inderdaad mooi staan in de breedte als headboard, maar comfortabel zal het niet liggen. De meeste bedden zijn namelijk 2 meter lang. Als je met een kussen van 180cm lang gaat slapen en daarbij ook nog een hoofdkussen kwijt moet, dan wordt het te krap en erg onpraktisch. Om je ’s nachts ook eens te kunnen omdraaien heb je met 160 cm lengte het perfecte kussen!

Extra tip:

De meeste hoofdkussens zijn 60 cm breed. Pak die eens vast als je op je zij ligt. Sla je arm er omheen en leg hem ook eens tussen je knieën. Probeer zo in te schatten of 40 of 50 cm het prettigst voor jou is!

Gerelateerde berichten