fbpx

Let op! Wij verzenden iedere woensdag & vrijdag.
bestellingen vóór 11u gaan nog mee.
gratis verzending bij besteding vanaf 175,-

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek je slaap chronotype: welke ben jij?

Iedereen heeft een uniek slaap-waakritme dat invloed heeft op hoe je slaapt en hoe je functioneert overdag. Dit heet je ‘chronotype’ en beschrijft je natuurlijke slaappatroon en bijbehorende voorkeuren. Door je bewust te worden van je slaaptype, kun je je slaapgewoonten beter afstemmen op je biologische klok en zo een gezondere slaaproutine ontwikkelen. Ben je klaar om jouw chronotype te ontdekken?

1. De Vroege Vogel (De Leeuw):

De Vroege Vogel, ook wel bekend als de leeuw, staat bekend om zijn voorkeur voor vroeg opstaan en de meeste energie hebben in de ochtend. Mensen met dit chronotype hebben geen moeite met opstaan en gedijen goed bij een gestructureerd slaappatroon. Ze hebben over het algemeen minder slaap nodig dan andere chronotypes en voelen zich ‘s avonds eerder vermoeid. Als je ’s ochtends makkelijk wakker wordt en vol energie aan je dag begint, ben je waarschijnlijk een vroege vogel of ‘leeuw’!

2. De Nachtbraker (De Wolf)

De Nachtbraker (of wolf) is het tegenovergestelde van de vroege vogel. Mensen met dit chronotype hebben moeite met vroeg opstaan en voelen zich ‘s avonds het meest actief en alert. Wolven hebben de neiging om laat op te blijven en hebben meer moeite met inslapen. Ze hebben doorgaans meer slaap nodig dan vroege vogels. Als je ‘s avonds pas echt tot leven komt en het liefst laat naar bed gaat, ben je waarschijnlijk de Nachtbraker.

Chronotype De Beer

3. De Normale Slaper (De Beer)

De Normale Slaper (of de beer) bevindt zich tussen de vroege vogels en nachtbrakers in. Mensen met dit chronotype hebben een gemiddeld slaapritme en voelen zich overdag redelijk energiek. Hun slaap-waakritme is gebaseerd op zonsopkomst en -ondergang. Beren hebben over het algemeen behoefte aan acht uur slaap per nacht en zijn het meest productief van einde ochtend tot in de middag. Met het ondergaan van de zon ontspant de beer, om vervolgens rustig in slaap te vallen. 

4. De Onrustige Slaper (De Dolfijn)

De Onrustige Slaper, ook wel bekend als De Dolfijn genoemd, is het meest complexe chronotype van allemaal. Mensen met dit chronotype hebben vaak moeite met in slaap vallen en doorslapen. Ze zijn gevoelig voor externe prikkels en worden gemakkelijk gewekt. Dolfijnen hebben de neiging om een onregelmatig slaappatroon te hebben en voelen zich vaak vermoeid overdag. Ze hebben een rustgevende slaapomgeving nodig om voldoende rust te krijgen. Als je moeite hebt om in slaap te vallen of vaak wakker wordt gedurende de nacht, is de kans groot dat je een ‘dolfijn’ bent.

Chronotype slaap Breus

Het begrijpen van je chronotype kan een cruciale stap zijn naar een betere slaapkwaliteit. Door je bewust te worden van je natuurlijke slaappatroon kun je je slaapgewoonten en dagelijkse routines beter afstemmen op je behoeften. Ontdek welk chronotype het beste bij jou past en creëer een slaapomgeving die bevorderlijk is voor een goede nachtrust en een productieve dag. Bovenstaand overzicht geeft handig weer welk ritme het beste past per chronotype.

Nog niet zeker welk chronotype jij bent? Doe de test van slaapexpert Dr. Michael Breus die de vier types bedacht en er een boek over schreef.

De waardering van www.goforthemoon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 82 reviews.

Verzending vanaf woensdag 27 dec

Vanwege de feestdagen wordt jouw bestelling woensdag 27 december verzonden. 

Dank voor je geduld en geniet van de kerst!