fbpx

Wij verzenden iedere woe & vrij.
Bestellingen vóór 11u gaan nog mee.
Gratis verzending bij besteding vanaf 125,-

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een gezond microbioom is essentieel voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Maar wist je dat een gezond microbioom, oftewel de verzameling van bacteriën in je darmen, ook een cruciale rol speelt bij het reguleren van je slaap? Hieronder vind je alles wat je moet weten over hoe een gezond microbioom kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Het belang van een gezond microbioom

Je darmen bevatten triljoenen bacteriën die een belangrijke rol spelen in je spijsvertering, immuunsysteem en algehele gezondheid. Een gezond microbioom bestaat uit een evenwichtige mix van verschillende soorten bacteriën die samenwerken om je darmen gezond te houden en ontstekingsreacties te verminderen. Een ongezond microbioom kan leiden tot een verhoogde ontstekingsreactie in je lichaam, wat kan leiden tot slaapproblemen.

microbioom

Deze vier groepen voedingsmiddelen stimuleren een gezond microbioom (en dus goede nachtrust!):

1.     Vezelrijke groenten en fruit

Vezelrijke groenten en fruit zijn rijk aan vezels die de groei van goede bacteriën in je darmen stimuleren en helpen bij het verwijderen van afvalstoffen. Deze afvalstoffen kunnen anders leiden tot een verhoogde ontstekingsreactie in je lichaam, wat kan leiden tot slaapproblemen. Het eten van broccoli, boerenkool, spinazie, bessen, appels en peren kan dus bijdragen aan een gezond microbioom en een betere slaapkwaliteit.

2.     Probiotica-rijke voedingsmiddelen

Probiotica-rijke voedingsmiddelen bevatten levende bacteriën die je darmen koloniseren en helpen bij het bestrijden van schadelijke bacteriën. Dit kan leiden tot een verbeterde balans van de bacteriën in je darmen en een verminderde ontstekingsreactie, wat kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Denk aan (plantaardige) yoghurt, kefir, kimchi, zuurkool, kombucha en miso.

microbioom

3.     Noten, pitten en zaden

Noten, pitten en zaden bevatten gezonde vetten, eiwitten en vezels die je darmflora ten goede komen. Ze kunnen ook bijdragen aan een verbeterde slaapkwaliteit, omdat ze magnesium bevatten, een mineraal dat helpt bij het reguleren van je slaap. Amandelen, pompoenpitten, lijnzaad en chiazaad zijn goede keuzes. Extra tip voor een betere vertering en opname van de vitamines en mineralen uit noten, pitten en zaden: laat het een nachtje wellen in water!

4.     Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren helpen bij het verminderen van ontstekingen in je lichaam, wat kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals zalm, walnoot en lijnzaadolie, kan dus bijdragen aan een gezond microbioom en een betere nachtrust.

water drinken

Voeding die gezonde darmen en een goede nachtrust in de weg staat

Naast voeding die een gezond microbioom – en dus je nachtrust – bevordert, zijn er ook voedingsmiddelen die de boel kunnen verstoren. Je zou het niet zo snel denken, maar als je last hebt van slaapproblemen kan het lonen om eens te minderen met de onderstaande middelen.

Suiker en bewerkte voedingsmiddelen

Suiker en bewerkte voedingsmiddelen kunnen de groei van schadelijke bacteriën in je darmen stimuleren en ontstekingen veroorzaken. Dit kan leiden tot een verstoorde darmflora en daarmee tot slaapproblemen. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan daarom helpen bij het behouden van een gezond microbioom en het verbeteren van je slaapkwaliteit.

Transvetten en geraffineerde koolhydraten

Transvetten en geraffineerde koolhydraten, zoals witbrood, witte pasta en witte rijst, kunnen ook leiden tot een verstoorde darmflora en slaapproblemen. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan daarom bijdragen aan een gezond microbioom en een betere nachtrust.

Alcohol

Alcohol is een andere voedingsstof die het microbioom kan schaden en daardoor ook een negatieve invloed kan hebben op de slaapkwaliteit. Overmatige consumptie van alcohol kan leiden tot ontstekingen in de darmen, wat kan leiden tot een verstoorde darmflora en spijsverteringsproblemen. Bovendien kan alcohol ook leiden tot uitdroging en frequenter urineren, waardoor je vaker wakker wordt gedurende de nacht. Een wijntje op z’n tijd kan natuurlijk heerlijk zijn. Het is alleen belangrijk om het drinken van alcohol te beperken en te streven naar een gezonde balans in je dieet en levensstijl voor een optimaal functionerend microbioom en een goede nachtrust.

microbioom slapen

Wil je lekker(der) slapen? Ga aan de slag met je microbioom!

Een gezond microbioom kan bijdragen aan een goede nachtrust. Het eten van vezelrijke groenten en fruit, probiotica-rijke voedingsmiddelen, noten en zaden, voeding rijk aan omega-3 vetzuren en het vermijden van suiker, bewerkte voedingsmiddelen, transvetten en geraffineerde koolhydraten kunnen daarom helpen om je darmflora in balans te houden en slaapproblemen te verminderen. Als je moeite hebt om in slaap te vallen of vaak wakker wordt gedurende de nacht, kan het nuttig zijn om deze voedingsmiddelen in je dieet op te nemen en te zien of ze je slaap verbeteren. Een gezond microbioom is niet alleen belangrijk voor een goede nachtrust, maar ook voor een optimale gezondheid en welzijn.

Ben je benieuwd naar meer tips om lekkerder te slapen? Je vindt al onze artikelen HIER. Onze producten, die stuk voor stuk óók bijdragen aan een goede nachtrust, vind je HIER.

Intro tekst

Titel

Tekst

Sarah H
Sarah H
Ik had nog nooit een suncatcher gezien, dus dit was extra bijzonder.
Lees verder
Ik kreeg de Regenboogkristal cadeau van een vriendin in een moeilijke periode. Ik had nog nooit een suncatcher gezien, dus dit was extra bijzonder. De kleuren en het licht die de kristal creëert als de zon er doorheen schijnt, zijn echt geweldig. Het maakt me echt even vrolijk. Nu heb ik er zelf een aantal gekocht om cadeau te geven aan anderen. Perfect voor iedere gelegenheid en wanneer je iemand positiviteit en licht gunt! 🙂

Titel

Tekst

Titel

Tekst

Tekst

De waardering van www.goforthemoon.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 85 reviews.

Verzending vanaf woensdag 27 dec

Vanwege de feestdagen wordt jouw bestelling woensdag 27 december verzonden. 

Dank voor je geduld en geniet van de kerst!